Aanpak onderzoek

Veel van mijn werk bestaat uit het uitvoeren van onderzoeken.
Er is iets dat knelt, niet werkt, of gewoon niet loopt. Dat vraagt om een onderzoek naar feiten en vaak ook naar een mening en een oplossing. De aanpak voor zulke onderzoeken loopt meestal langs de volgende stappen.
Intake
Een onderzoek begint met het vaststellen van de vraag, de opdrachtgever en de reikwijdte van het onderzoek en de aanbevelingen.
Aanpak
Op basis van de intake wordt vastgesteld op welke manier het onderzoek wordt uitgevoerd. Hierin bepalen we bijvoorbeeld de hypotheses over onderliggende oorzaken. We stellen vast welke criteria, normen en normenkaders worden gehanteerd. We maken een lijst van te spreken personen en de documentatie die geraadpleegd zal worden.
Verzameling
In de aanpak is vastgesteld welke informatie verzameld wordt, en op welke manier.
Een van de kenmerken van mijn werk is dat ik voor oorzaken en oplossingen over een brede reeks aan disciplines kan kijken: organisatorisch, technisch, cultureel, bedrijfseconomisch en juridisch. Een probleem dat langs een van deze dimensies onoplosbaar lijkt kan eenvoudig zijn als je het van een andere kant bekijkt.
Verslaggeving
In de, meestal schriftelijke, verslaggeving worden de bevindingen weergegeven. Eventuele hypotheses worden onderbouwd of verworpen. Indien het in de scope van het onderzoek was opgenomen wordt in de conclusie een professionele mening gegeven over de bevindingen. Indien afgesproken kunnen ook aanbevelingen aan de opdrachtgever worden gedaan.
Het hele proces kan in omvang uiteenlopen van enkele mandagen tot meerdere manmaanden.